Namasté - Lär dej betydelsen bakom denna ord.

Av Karoliina • 18 mars 2019

Vad betyder ordet Namasté?

Ja… Vad betyder ordet Namasté (nah-mah-stay)? Varför används den?  Det är nog frågor som alla har funderat på nångång. Och konstigt nog trots vår expanderande Yoga kultur i västländerna är det inte ens alla mera erfarna yogisar som tagit till sig innebörden och betydelsen av ordet Namasté. En del har kanske haft en nyfikenhet och sökt en del information på internet och det finns ju fantastiskt många fina skrivelser kring denna vackra Sanskritta ord och vad den sen innebär? Har du redan läst om det så har du kanske märkt att det finns en del variationer men i grund betyder alla tolkningar det en och samma. Med tolkningar av olika saker, ord och fraser öppnar oss till att skapa egna uppfattningar och möjligheter till att skapa djupare meningar i vad än vi stöter på. Namasté används i Indien och i många andra asiatiska länder som både hej och hejdå med ett hjärtligt och vänskapligt attityd. Många undrar om ordet har ett religiöst bakgrund och känner sig obekväma inför det hela, men helt utan orsak. Vi använder ju även andra lånade hälsnings fraser (Hello, Ciao, Konichiwa, Bon Jour)  och denna ord behöver inte vara konstigare än det.

Ursprung

Om man tittar till ursprunget av ordet märker man det fina i sanskrit, ett enkelt ord som har en komplext och vackert innebörd, som är betydligt mycket längre än själva ordet. Ordet kommer alltså från sanskrit och är en kombination av orden namah och te (förkortning från ordet tubhyam). Namah betyder ”buga”, ”vördnad”, ”vördnadsfull hälsning” eller ”tillbedjan”. Te i sin tur betyder ”till dej” (dativform av ”du”). Därmed kan man säga kort och gott att Namasté betyder ”Buka för Dej” eller ”Jag bugar för Dej”.

Vad betyder Namasté för mig som lärare?

För mig är ordet Namasté minst lika viktigt som ordet Tack. Det sätter en klang i närvaro i det som är viktigt för mig och min egna dagliga praktik utanför mattan. Den påminner mig om att stå ödmjuk, med öppet hjärta och respekt inför varje möte med terapi klienter och Yogisarna på sina mattor. Det är ett sätt att ära var och en jag möter. Min personliga favorit tolkning av ordet Namasté är;

Det ljusa, sanna och heliga inom mig bugar inför och ärar det ljusa, sanna och heliga inom dej.

Så Namasté kan vara så enkelt som det. Eller om du vill fortsätta djup dyka in i mera spirituell praktik så finns det gott om artiklar kan du läsa på en av de favorit bloggarna jag följer. Här på Chopra Centers blogg hittar du vad  Karson McGinley berättar om Namasté. Nöjer du dej med mitt enkla språk här är det riktigt okej det med. Vill du ha mera fördjupning i din spirituella praktik och vet inte hur och var börja, kan du alltid kontakta mig och jag stöder dej mera än gärna. Det mest viktiga är att du tillåter din praktik vara din praktik på dina villkor – Namasté! 

Karoliina

Sommar Yoga med Oss
Behöver din arbetsplats mer välmående?

Liknande artiklar

Kontakta oss